Blog

Kupovina nekretnina u Crnoj Gori: iskoristite zatišje pred buru!

03.10.2022

Kupovina nekretnina u Crnoj Gori: iskoristite zatišje pred buru!

U želji da naši trenutni i budući klijenti budu što bolje informisani pripremili smo kratak tekst koji će vas provesti kroz trenutni svijet nekretnina u Crnoj Gori. Zarad kreiranja kompletne slike trenutne situacije, proći ćemo i kroz par političkih dešavanja koja će dati kontekst cijeloj priči.

Krenimo od trenutnog stanje u državi posmatranog kroz nekretnine, kvadrati u primorskim opštinama poskupili su 20 do 25 odsto, ali je manji rast cijena u posljednjih nekoliko mjeseci. Par značajanih podataka je i da se cijene kvadrata u Bokokotorskom zalivu kreću od 2.500 do 3.000 eura, a blizu mora i u kotorskom Starom gradu i do 4.000 eura. Dok u Budvi prosječna cijena iznosi 2.300 eura, zatim stanovi u Baru se kreću od 1.200 do 1.800 eura za novogradnju, a u Herceg Novom u prosjeku 2.000 eura, međutim jako je nezahvalno koristiti prosječne cijene jer postoje velika odstupanja u zavisnosti od lokacije i kvaliteta gradnje.

U skladu sa ovim cijenima u Evropi danas, motivacija za kupovinu nekretnina kod nas je porasla. Ono što ih je stimulisalo su niske kamatne stope i naravno strah od inflacije u posljednijh 12 mjeseci, a domaći rast zarada i pojačanog zaduživanja kod banaka i interes Ukrajinaca i Rusa je nadomješten većim interesovanjem kupaca iz EU, naročito iz Njemačke.

Činjenica je da agencije koje su primarno bile orijentisane na tržište bivšeg SSSR-a su morale da traže alternativne izvore potencijalnih kupaca. Kupci iz regiona, primarno Srbije, tradicionalno imaju značajan udio na našem tržištu nekretnina. Bilo je relativno lako i primjetiti povećanje potražnje za iznajmljivanjem nekretnina od početka sukoba u Ukrajini.

Dio Ukrajinaca i veći broj Rusa, uglavnom iz IT sektora, je izabrao Crnu Goru kao destinaciju za život i zakupili su dugoročno značajan broj stanova. S obzirom na platežnu moć, povećanje tražnje i skoka inflacije, došlo je i do rasta cijena rente na nivou od 20 do 30 odsto.

Ono što će takođe imati uticaja na budućnost tržišta je i djelimična mobilizaciju u Rusiji. Proglas o djelimičnoj mobilizaciji potpisan je, a parlament će biti informisan o mjerama koje su potrebne za njeno izvođenje. Ministarstvo odbrane je preporučilo da se aktiviraju vojni rezervisti, pošto se zemlja suočava sa produženim kofliktom u Ukrajini i Donbasu.

Putin je kazao da Rusija posjeduje oružje modernije od onog koje ima NATO i da će ako bude postojala prijetnja teritorijalnoj cjelovitosti Rusije, biti upotrebljena sva sredstva. U prvim satima nakon Putinove naredbe za delimičnu mobilizaciju, jednosmerne avionske karte za mnoge pravce su u kratkom roku rasprodate. Cene za slobodne termine vrtoglavo su skočile.

Građani su, kako piše agencija Rojters, u strahu da vojno sposobnim muškarcima neće biti dozvoljeno da napuste zemlju. Rojters je izvestio da su već u sredu bili rasprodati letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Jerevan u Jermeniji. U obe države Rusima je omogućen ulazak bez vize.

Rusi bez vize mogu i u Gruziju, ali su i letovi od Moskve do Tbilisija takođe bili nedostupni. Među zemljama za koje Rusima ne treba viza je i Srbija. Međutim, do Beograda iz Moskve, srpskim nacionalnim prevoznikom Er Srbija (AirSerbia) može se tek 9. oktobra, a karta košta oko 900 evra u jednom pravcu. To su podaci sa pretrage karata na sajtu Er Srbije 21. septembra, nekoliko sati nakon Putinove objave. Za prve slobodne letove iz Moskve, ostalo je svega nekoliko slobodnih karata - u skupljoj, ekonomskoj klasi.

Svim tim ljudima će trebati krov nad glavom. Povoljan, lijep i siguran. Ukoliko pogledamo sitaciju u državi, stranci su svjesni benefita koji dolaze sa posjedovanjem nekretnina u Crnoj Gori i kreću se u tom pravcu. Pored ovoga, situacija u Ukrajini i Rusiji diktira jos jedan talas ljudi koji ce tražiti novi dom.

Ono što možemo naslutiti iz predstavljenih informacija je da cijene nekretnina u Crnoj Gori trenutno stagniraju (koliko-toliko) u poređenju sa onim što nas može očekivati u narednom periodu. Ukoliko planirate kupovinu nekretnine, predlažemo da to uradite sada, prije nego što cijene krenu da rastu. Tržište nekretnina prati ostala tržišta , a činjenica je da trenutna situacija u svijetu samo najavaljuje skok cijena. Sada je pravo vrijeme da sebi osigurate dom.