Blog

Kako doći do nekretnine bez briga: Sigurnost i pouzdanost agencija

22.10.2022

Kako doći do nekretnine bez briga: Sigurnost i pouzdanost agencija

U potrazi za svojim novim privremenim ili stalnim domom naići ćete na more prepreka i upitnih situacija, koje se mogu izbjeći ukoliko se odlučite za licenciranu agenciju za nekretnine.

Zamijenite svoja pitanja i brige, za odgovore i rješenja koja će vam biti pružena od strane iskusnih agenata koji su u svom stažu već odgovorili na slična pitanja ili čak riješili iste brige. Opisaćemo nekoliko jasnih i izuzetno značajnih benefita potrage za nekretninom preko agencije.

 

Ugovor i gvozdena vrata otvara

Ono što se često zna izbjeći u nalaženju smještaja preko vlasnika jeste ugovor. Ukoliko do takve situacije dođe, vi ste na neki način već nezaštićeni i u jako lošoj poziciji.

Ugovor je dokument koji će koristiti u slučaju bilo kakvog spora i većeg odstupanja od onog što je prilikom zakupa dogovoreno. Kompletan odnos između zakupodavca i zakupoprimca reguliše se putem tog ugovora.

U ugovor se unose prava i obaveze i jednih i drugih, zatim važni podaci o stanu/kući, koji je predmet zakupa.

U ugovoru stoji i vreme trajanja zakupa, visina i način plaćanja zakupnine i računa. Navedeno je i koji su to slučajevi zakonitog prestanka zakupa i postupak stranaka, u toj situaciji, dužina otkaznog roka.

U slučaju da stanar misli da su njegova prava povređena, ugovor će mu pomoći. I obrnuto, ugovor štiti i vlasnika od nesavesnih stanara.

Kad sastavljate ugovor, u njemu se moraju naći sva važna pitanja: od visine stanarine, kada se ona može podizati, o čuvanju imovine, vraćanju depozita i slično.

Saradnja sa agencijom vam garantuje ugovornu formu. Samim tim ste zaštićeni od hirovitih odluka i pokušaja malverzacije, što u današnjem svijetu nekternine jeste problem.

 

Vaše želje postaju nečija TO-DO lista

Ukoliko se odlučite za saradnju sa agencijom, sastajete se sa svojim agentom. U toku ovog susreta sve vaše želje i potrebe kada je u pitanju vaša buduća nekretnina prenosite agentu. Informacije koje vi iznositi postaju instrukcije za agenta, koji će vam nakon toga pronaći najbolju opciju u odnosu na vaše potrebe, želje i naravno mogućnosti. Olakšavajući vam u startu potragu I osiguravajući najidealniji pronalazak.

Takođe, sigurnost koja dolazi uz agenciju ćete rijetko naći kada su u pitanju nekretnine u Crnoj Gori. Česti su slučajevi u kojima vlasnici odbijaju da potpišu ugovore sa podstanarima zarad izbjegavanja poreza ili usred prostog nemara, taj jedan potez otvara vrata za brojne prevare koje se mogu desiti. Jedna je i to da vam budu obećani uslovi koji na kraju ne budu ispunjeni.

Ukoliko se odlučite za rad sa agencijom takođe je bitno da provjerite samu agenciju. Prilikom potpisivanja ugovora obratite pažnju na informacije o agenciji. Ugovor mora imati njihov PIB broj - to znači da su registrovani kao poreski obveznik, i zapravo legalni. Provjerite da li ugovor uključuje sve stavke koje su vam važne, i slobodno zatražite izmjene prije potpisivanja. Važno je da je sve što ste se dogovorili na papiru, u slučaju spora ili budućih nesuglasica, bilo sa agencijom ili sa vlasnikom.

 

Rasterećeno useljavanje

Teško je zamisliti da postoji nešto kao što je rasterećujuće useljavanje u novi dom, međutim uz pomoć agencije za nekretnine ono što je naporan process postaje dosta opuštenije. Znate da ste osigurani ugovorom koji ste potpisali, jasno vam je da ste prepustili potragu profesionalcima i samim tim najteži dio posla je gotov.

 

Vrijeme je novac

Agencije koje rade već godinama jako dobro poznaju materiju. Znaju tačno sta je sve potrebno od papirologije, kako pronaći najbolju opciju za određenog klijenta, adminstrativni zadaci su im praktično druga priroda. Zamislite koliko bi vam vremena trebalo, pretpostavimo da niste u sličnoj branši, da prikupite sve neophodne dozvole, obrasce i ugovore. Zato je neprocenjivo unajmiti agenta koji će sve ovo regulisati umesto vas.

Na kraju dana, razmislite i o vremenu koje bi potrošili gledajući oglasa za koje ne znate da li su pouzdani, koliko istih pitanja bi morali da postavite u toku jednog dana? Naravno, sve ovo važi i u sitaciji gdje vi prodajete ili izdajete svoju nekretninu. Vrijeme koje bi uložili u traženje nekretnine koja vam čak i nije sigurna, možete iskoristiti za nešto produktivnije ukoliko se odlučite za agenciju.

Agent koji traži vašu nekretninu to ima kao svoj poslovni prioritet. Samim tim, u tom period vi se možete fokusirati na svoju porodicu, prijatelje i planove useljenja. U suštini, vaše vrijeme postaje dragocjeno, potrudite se da ga pametno uložite.

 

Poznavanje tržišta

Agencija koja ozbiljno radi i koja ima zadovoljne klijente iza sebe, uvek će imati dobru analizu tržišta. Dobre agencije uvek poseduju relevantne informacije o stanju na tržištu. Kada ih angažujete, ove informacije će agenti podeliti sa vama, temeljno će ispitati lokacije koje su pogodne za kupovinu ili će vam dati solidnu procenu vaše nekretnine koju prodajete ili izdajete. Sve navedeno, agenti će učiniti prateći vaše instrukcije i gledaće da se orijentišu na propratne objekte koju su potrebni da bi neko naselje moglo da se zove urbanim.

To znanje je produkt sjajne informisanosti i iskustva. Poznavanje tržišta je samim tim jedna od stavki koje su zaista značajne i neprocjenjive kada je u pitanju svijet nekretnina. Treba znati kakva je trenutna situacija, al i poznavati istoriju kretanja nekretnina na određenom području, a to dolazi uz iskustvo i profesionalnost. Zarad vaše sigurne budućnosti najpametnija odluka je osloniti se na agenta za nekretnne koji zaista ima znanje i spreman je da vam pronađe baš ono što tražite i što vam je potrebno.

 

Iskustvo poboljšava vid

Jako bitna uloga agenta je i da svaki stan pravno provere i detaljno prođu sve papire. Uloga agenta se ovde ne završava, već agent obiđe nekretninu, proveri da li je ista kao u oglasu i da li odgovara vašim potrebama. Nekada stan može vama “na oko” da deluje sjajno, a agent je tu da radi u vašu korist i da vas usmeri ukoliko postoje neki propusti ili ako nešto previđate. Agent će pogledati stan i kontaktirati vas sa detaljnom informacijom kakva je prava slika stana i koliko bi okvirno novca bilo potrebno za adaptaciju. Još jedna bitna stavka je depozit. Savet je da nikako ne dajete novac za depozit bez prisustva agenta. Agencija za vas prikljuplja svu dokumentaciju i tako možete biti sigurni da je svaki aspekt pravno pokriven, i da ćete svoj depozit(kaparu) dobiti nazad.

Potraga za domom može biti olakšana, na vama je da prostor koji agent učinite svojim domom. Zadatak stvaranja doma je već dovoljno težak i iziskuje puno , makar pronalazak odgovarajućeg prostora možemo prepustiti profesionalcima.

Dobrodošli u pametna ulaganja, koja se definitivno isplate.