Blog

5 koraka: Redizajnom enterijera podignete vrijednost nekretnine

28.10.2022

5 koraka: Redizajnom enterijera podignete vrijednost nekretnine

Planirate selidbu u novi grad ili naselje, i odlučili ste se za prodaju stana.Naravno, želite da prodate svoju nekretninu po maksimalnoj cijeni i jedan od najsigurnijih načina da to i ostvarite je da preuredite ili renovirate enterijer.

U nekim slučajevima, uređenje enterijera može podići vrednost nekretnine i do 40- 50% od ukupne cene, naravno u zavisnosti od toga koliko novca uložite u redizajn. Međutim, ono što je najvažnije da znate jeste činjenica da ćete renoviranjem prostorija poput kupatila ili kuhinje postići više nego redizajniranjem terase ili spavaće sobe. Napravimo 5 odluka zajedno da bi vi maksimalno iskoristili svoj prostor.

 

1) Krećemo od kupatila

Prije nego što stan stavite na prodaju obavezno promijenite i doradite kupatilo, jer ćete ga sigurno teže prodati ako je ova prostorija u lošem stanju.

Renoviranje kupatila je jedan od najčešćih i najboljih načina da uređivanjem enterijera podignete vrednost vašeg doma. Počnite od zamene starih i dotrajalih pločica. Ukoliko su one ipak u dobrom stanju, možda će biti dovoljno samo dobro ih oribati i popraviti fuge.

Takođe, unesite nove sanitarije ukoliko su vam stare istrošene, iskrzane ili polomljene. Ne zaboravite da promenite i veš mašinu i mašinu za sušenje veša, jer ukoliko su ovi uređaji previše stari počeće da pokazuju koroziju, što se nikako neće svideti potencijalnim kupcima. Osim toga, noviji uređaji kao što su mašine za sušenje veša imaju puno novih funkcija koje štede vrijeme i energetski su efikasniji, pa će samim tim i vaše kupatilo i dom dobiti na vrijednosti.

Naravno, jedna od sjajnih jednostavnih redizajn metoda jeste i unošenje novih ukrasa u sami prostor. Za ovakve projekte predlažemo da pregledate Pinterest ili Instagram i dobijete inspiraciju. Na kraju dana, predlažemo jednostavni dizajn koji odiše čistoćom i prefinjenosti.

 

2) Nastavljamo sa kuhinjom

Adaptacija i renoviranje kuhinje su još jedan popularan način za podizanje vrednosti stana. S obzirom da se kuhinja smatra jednom od prostorija gde se provodi najviše vremena kod kuće, posebno ako je spojena sa dnevnom sobom i sa njom čini jednu celinu, sasvim je normalno da je i ambijent ovog prostora prvo što upadne u oko potencijalnom kupcu.

Bilo da je vaša kuhinja mala ili velika, ona mora biti dobro organizovana, praktična i naravno stilski doterana. Kada govorimo o manjim stanovima i prostorima, posebno je važan minimalistički pristup kako bi se dobilo više na funkcionalnosti i prostoru. Takođe, pravilnim osvetljenjem možete dodatno doprineti estetici ali i praktičnosti. Neka vaša kuhinja obavezno bude dobro osvetljenja, sa posebnom rasvetom na mestima gde se priprema hrana, kao što su radna površina i šporet.

Predlažemo i pravljenje police sa začinima koja je vidna, praktična i korisna. Može se kupiti u bilo kojoj radnji plastike ili je vi možete napraviti kod kuće od drveta. Svakako, može biti detalj koji će privući kupca. Ukoliko su vaši kuhinjski elementi previše stari, razmislite o ulaganju u nove, u slučaju da ih je moguće spasiti obavezno ih prebojite (predlažemo bijelu boju).

 

3) Čistoća je prioritet

Ukoliko ste se odlučili da redizajnirate svoj stan, jedan od osnovnih koraka jeste i čišćenje. Međutim, ovo mora biti dubinsko čišćenje, svaki ugao pregledajte i osigurajte se da ste ga prešli. Još jedna od stvari koju treba da imate na umu je neurednost. Ukoliko je u stanu previše nereda i razbacanih stvari, on može biti odbojan za potencijalne kupce, a samim tim i njegova cena će biti niža. Zato vam preporučujemo da vaš doma bude uredan, čist i organizovan, kako bi kod onih koji razgledaju nekretninu ostavio dobar prvi utisak.

Sređivanjem nereda ne samo da će vaš dom odisati smirenošću, već će izgledati prostranije. Iskoristite svoju maštu ili savete dizajnera enterijera kako biste “izgubljeni” prostor pretvorili u koristan. Na taj način ćete privući mnogo više potencijalnih kupaca, a kada je potražnja veća i cena može takođe biti viša. Jedan od prvih koraka jesu podovi, ukoliko imate tepihe postarajte se da su svježe oprani i izgledaju otmeno i jednostavno. U ovom dijelu se možete konsultovati još jednom sa Pinterestom, ukoliko se odlučite da redizajnirate samostalno. Takođe pregledajte prozore i zavjese.

 

4) Fokusirajmo se na osvjetljenje

Tokom renoviranja enterijera, potrudite se da u vaš stan uđe što je moguće više prirodne svetlosti. To će automatski učiniti da svaka prostorija izgleda veća nego što to zapravo jeste. Osim toga, prirodna sunčeva svetlost podiže raspoloženje i energiju, kako vama tako i potencijalnim kupcima.

Jedan od načina da poboljšate osvetljenje je dodavanje krovnog prozora ili povećanje površine koju zahvataju prozori i balkonska vrata. Takođe, ne moraju se sve staklene površine otvarati, iako bi bilo bolje. Takođe možete dodati ogledala, ali i ofarbati zidove u svetlije nijanse. Lista koju možete pratiti za prirodno svijetlo je:

1. Postarajte se da su vaši prozori čisti;
2. Odaberite svijetle i tanke zavjese;
3. Postavljajte ogledala zarad dobijanja maksimalne refleksije;
4. Pomjerite namještaj koji blokira prozore;
5. Izbjegavajte tamnije boje zidova.

 

5) Poboljšajte zidove

U petom koraku se zabavite umjetnošću! Predlažemo da kreirate mini kućnu galeriju. Odaberite jedan prazan zid i iskoristite ga za prikazivanje određenih fotografija ili umjetničkih djela. Ovaj detalj će zasigurno zainteresovati sve potencijalne kupce i učiniti vaš prostor privlačnijim.

Primarno se pobrinite da su boje vaših zidova svijetle i prijatne za oko. Nakon krečenja se odlučite za zid na kojem će biti postavljene slike. Zajedno sa slikama, možete postaviti i ogledalo, koje će koristiti za kreiranje osjećaja prirodno osvijetljenog prostora. Detalj koji je univerzalno privlačan. Nadamo se da će ovo biti vaš omiljeni korak, i da ćete zaista uživati u odabiru slika koje će dodati na vrijednosti vaše nekretnine!

Na kraju, iako ćete verovatno morati da investirate pozamašnu sumu u redizajn enterijera vašeg starog doma kako biste mu podigli cenu, velika je verovatnoća da će vam se ta investicija i isplatiti. Gotovo je sigurno da će novac koji dobijete za stan udvostručiti ili utrostručiti sumu koju ste uložili u renoviranje.

Zato vam predlažemo da se odlučite na ovaj potez i osigurate sebi sjajnu prodajnu cijenu stana! Želimo vam puno sreće i u komentarima slobodno podijelite svoje ideje i savjete za redizajn kućnog prostora!