Blog

5 Prednosti Profesionalnog Održavanja Zgrade

05.11.2022

5 Prednosti Profesionalnog Održavanja Zgrade

Opšte je poznato da čist ambijent ima pozitivan uticaj na ljudsku psihu – povećava produktivnost na radnom mestu, čini da se osećate komforno i prijatno, odaje profesionalan utisak i olakšava obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Prostorna sređenost dikritaće i mentalnu.

Zamislite da svaki slobodan vikend ostavjate za čišćenje svoje stambene zgrade, bilo cijele po dogovoru, ili samo svog sprata. Vjerujemo da mnogima čišćenje stana predstavlja obavezu koje bi se rado riješili a čišćenje čitave zgrade je košmar. Jedno od rješenja jeste odabir profesionalnog održavanja zgrade.

Usluga profesionalnog održavanja zgrade najčešće uključuje čišćenje enterijera stambenog prostora, ali i održavanje kvaliteta okolnog prostora.

 

1) Zdravo radno okruženje!

U istraživanju Međunarodne asocijacije za sanitarno snadbevanje (International Sanitary Supply Association, ISSA), 88% od 1.481 ispitanika je izjavilo da im je koncentraciju i produktivnost ometao neuredan radni prostor.

Nakon objave ovog istraživanja mnoge kompanije su počele da unajmljuju profesionalne agencije za održavanje čistoće prostora, kako bi unaprijedile produktivnost radnog kolektiva. Na našim prostorima je uobičajno da se firme odluče za agenciju koja istovremeno nudi usluge održavanja enterijera i eksterijera stambenog objekta.

Čišćenje poslovnog prostora se odnosi na regularno čišćenje kupatila i kuhinje unutar kancelarija, kao i temeljno čišćenje podova, vrata i prozora, usisavanje, održavanje higijene radnih površina, iznošenje smeća i slično.

Ukoliko se odlučite da unajmite profesionalce, to znači da vaši zaposleni imaju dovoljno vremena da se fokusiraju na svoje poslove umjesto na raspodjelu zadataka vezanih za čišćenje. Ono što je takođe od značaja jeste činjenica da čist radni prostor predstavlja i ujedno zdrav prostor. Kancelarijski nameštaj i oprema su pogodno tlo za gomilanje klica i bakterija, a prosečna tastatura sadrži do 7.500 bakterija (po brisu). Dakle, što je vaša kancelarija čistija, to su manje šanse za razvijanje mikroba čime je i vaše osoblje zaštićenije.

 

2) Zdravlje stanara!

Neredovno održavanje higijene enterijera zgrade može rezultirati u prekomernu pojavu buđi, prašine i nečistoće – u poslednjih 20-ak godina alergijske bolesti su poprimile svetske razmere, te su se prema podacima SZO-a našle na listi prvih pet epidemijskih oboljenja.

Svaki četvrti stanovnik pati od nekog vida suptilne alergije, a adekvatnijom njegom naših životnih prostora možemo vremenom smanjiti izloženost stanara određenim alergenima. Stoga su regularno čišćenje prilaza, hodnika i stepeništa zgrade, kao i generalno sređivanje tog prostora vitalne stavke u održavanju zdravlja njenih stanara.

Održavanje enterijera stambene zgrade uključuje aktivnosti poput:

• Metlanja stepeništa
• Brisanje stepeništa specijalizovanim sredstvima za razlaganje i eliminisanje prašine
• Metlanje hodnika i predvorja
• Brisanje svih površina kao što su gelender, zidovi, vrata i prozori
• Skidanje paučine i nataložene prljavštine

Angažovanje ove pomoći podrazumeva i skidanje reklamnog materijala, tačnije nalepnica, postera i neželjenih naslikanih motiva sa zidova i fasada. Ogromno je mentalno rasterećenje znati da postoji neko ko je zadužen za sve ove aktivnost, osjećate se zadovoljnije, vaš prostor je čistiji i vaše zdravlje je sigurnije.

Pored gore pomenutih aktivnosti, svi kvarovi na elektro, grejnoj, vodovodnoj, kanalizacionoj i ventilacionoj instalaciji spadaju pod održavanje zgrade, samim tim možete se u potpunosti opustite jer zaista dobijate celokupnu uslugu.

 

3) Baštovanstvo i predrasude!

Kada ulazimo u zgrade u Podgorici često zaboravimo da pored betona može postajati još nešto. Samim tim imamo predrasudu da su dvorišta i zelenilo samo za kuće, i to one koje su malo van grada. Međutim, održavanje zelenog prostora oko zgrade takođe može imati snažan uticaj na cjelokupni utisak stanara jer povećava njegov užitak tokom boravka van stana. Takođe, primamljivost stana za potencijalne kupce će biti veća ukoliko je prostor oko zgrade lijepo održan i profesionalno sređen.

Pod ovim održavanjem se podrazumevaju aktivnosti poput:

• Redovno košenje trave i navodnavanje travnjaka
• Otklanjanje otpalog lića u periodu jeseni
• Orezivanje žbunja
• Zalivanje cvetnih površina
• Čišćenje snega i ledenica tokom zimskog perioda

Nepotrebna stolarija, pohaban i glomazan nameštaj, kao i neispravna tehnika se često izbacuju na ulicu i time se kvari urednost eksternog prostora, samim tim neke agencije za održavanje zgrada nude uslugu uklanjanja ove vrste smeća.

Pored toga, čišćenje dvorišnog otpada (sređivanje bašte, vrta ili dvorišta) kao i građevinskog otpada je uključeno u održavanje zelenila – nezavisno od činjenice da li je u pitanju građevinski šut, polupane pločice ili stare cevi, ogroman broj agencija nude mogućnost odvoženja ovih materijala iz vašeg privatnog ili radnog prostora.

 

4) Ulaganje u stambeni mir!

Ono što često koči stanare i upravnike zgrada da naprave korak ka agenciji za profesionalno održavanja jeste kolektivni trošak koji ovaj potez podrazumijeva. Međutim, ono što svi predhodno pomenute prednosti opisuju jeste upravo dugoročno ulaganje u rasterećenje svakog ponaosob stanara i osiguranje njihove sigurnosti i kvaliteta života u stambenom prostoru.

Zanimljivo je da u ogromnom broju zgrada ovaj razgovor se rijetko vodi a zaista je nužan. Ukoliko se odlučite za ovaj korak obezbjeđujete sebi mir na duže staze. Prvenstveno rasterećujete svoj raspored od ogromne obaveze, bivate sigurni da vaš uloženi novac zaista donosi benefite, koje primjećujete kroz čistoću i kvalitet svoj životnog prostora.

Uzimajući u obzir da je za većinu ljudi fokus na njihovom stanu momenat gdje se briga zaustavlja jako je važno podsjetiti ljude da je stan dio većeg prostora koji takođe može lako da propadne usled neadekvatnog održavanja. Zato vam preporučujemo ulaganje u vaš mir!

 

5) Vrijeme je novac!

Vrijeme koje bi iskoristili sami sređivajući zgardu, ili svađajući se sa komšijama oko njihovih propuštenih obaveza jednako košta koliko i novac koji bi uložili u profesionalno održavanje zgrade! Poštedite sebe i fizičkog i psihičkog stresa i svoje vrijeme uložite u nešto produktivnije i dozvolite da ova investicija ostavi prostora za vaš lični mir!

Činjenica je da održavanje zgrade ne djeluje kao nešto na šta želimo da dajemo novac, jer možemo sami. Međutim, neko to godinama efikasnije i bolje radi, i treba dati sebi šansu da uložimo u prave stvari.

Ono što je izuzetno bitno razmotriti je i činjenica da ulaganjem u zgradu ulažete u sopstveni stan, odnosno njegovu tržišnu cijenu! Ukoliko se ikada odlučite da prodate ili izdate svoj prostor, mnogo bolji utisak ostavljate ukoliko je vaša zgrada dio profesionalnog održavana i do momenta prodaje je očuvana i sređena na način koji će osigurati privlačnu ponudu budućem kupcu!

Nadamo se da na kraju naših prednosti, zaista možete da osjetite koliko bi vam život bio kvalitetniji, zdraviji i opušteniji ukoliko bi makar obaveze zgrade prepustili nekom drugom. Uživajte u svojim vikendima, bez čišćenja i stresa.