Blog

31. Decembar 2022. kao kraj čuvenog Crnogorskog ekonomskog pasoša

15.11.2022

31. Decembar 2022. kao kraj čuvenog Crnogorskog ekonomskog pasoša

Najbolji uvod u našu današnju temu jeste pojašnjene procesa i mala pozadina programa sticanja crnogorskog državljanstva kroz ekonomske investicije stranaca. Vlada Crne Gore odlučila se da omogući projekat Crnogorskog Ekonomskog Pasoša 2019 godine koji je pružao mogućnost dobijanja crnogorskog državljanstva strancima koji su sposobni i spremni da ulože određenu sumu novca u razvoj Crne Gore. Očekivalo se da će biti povučen 2021 godine, međutim, usled njegove popularnosti, Vlada Crne Gore produžava program, čije je trenutno trajanje do 31. decembra 2022. godine.

Program ekonomskog državljanstva uključuje period dubinske provjere tokom kojeg podnosioci zahtjeva moraju dokazati da imaju čistu kaznenu evidenciju (odnosno da nijesu pređašnje osuđivani), da posjeduju važeći pasoš ili drugu putnu ispravu i moraju pružiti dokaz o porijeklu sredstava. Od pokretanja postupka do izdavanja pasoša u prosjeku je potrebno šest mjeseci, ali kao is svi birokratski procesi može trajati značajno duže.

 

1. Koraci od interesovanja do pasoša!

Da bi stranci mogli dobiti crnogorski pasoš, potrebno je ispunjenje određenih uslova. Stranci zainteresovani za crnogorski ekonomki pasoš uz zahtjev (prijavu/aplikaciju) treba da dostave potvrde o uplati od 15.000 eura za aplikanta, i po 10.000 za najviše četiri člana porodice, a za svakog sljedećeg člana još 50.000 eura. Ovim uplatama proces počinje. Nastavlja se gorepomenutim dokazom o neosuđivanosti aplikanta.

Uz to stranac je dužan, navodi Vlada, da podnese dokaz da je Agent za međunarodnu ocjenu podobnosti dao pozitivno mišljenje i dokaz o porijeklu novca koji je namijenjen za ulaganje u Crnu Goru.

Da bi dobili crnogorsko ekonomsko državljanstvo aplikanti su dužni uplatiti Vladi još 100.000 eura po zahtjevu, i najmanje 450.000 eura u neki od projekata u Podgorici ili primorju. Ukoliko su u pitanju razvojni projekti u nerazvijenom sjeveru Crne Gore, ulaganje je 250.000 eura.

Od 1. januara do 15. februara ove godine Vlada Zdravka Krivokapića dodijelila je još 43 tzv. počasna državljanstva, od čega 40 po osnovu Programa ekonomskog državljanstva, saopštio je Centar za građansko obrazovanje.

 

2. Šta znači Ekonomski Pasoš za Crnu Goru?

Preko programa ekonomskog državljanstva do sada su na računu za prijave/aplikacije koje su u proceduri, uplaćena preko 243 miliona eura, a kroz takse u budžet Crne Gore skoro 32 miliona eura. Novac sa računa za aplikacije prebacuje se na klasične račune kada Ministarstvo unutrašnjih poslova izda rješenje o prijemu u državljanstvo aplikanta.

Ono što je sigurno jeste finansijski odnosno ekonomski benefit programa za Crnu Goru. Naravno da se pored ovoga i dalje postavljaju značajna pitanja o program uzimajući u obzir činjenicu da iz Evropske Unije nijesu baš najzadovoljniji ovom akcijom. Zbog EU brige da ovaj program otvara ili će otvoriti vrata pranju novca, projekat će trajati samo do 31. Decembra 2022 godine nakon čega više ne bi trebao biti dotupan.

 

3. Benfiti našeg pasoša za strance!

• Putovanje bez vize:

Crnogorski pasoš, koja se visoko rangira na uticajnom Henlijevom indeksu pasoša (Henley Global Passport Index), omogućava putovanje bez vize u 124 zemlje i teritorije, uključujući Šengensku zonu. Planiranim pristupanjem Crne Gore Evropskoj uniji 2025. godine vrijednost pasoša će se značajno povećati. Prema poslednjim podacima smo na 46. mjestu po snazi pasoša, i pored zemalja Šengen zone, naš pasoš omogućava ulazak u Hong Kong, Rusiju, Singapur, Tursku, i Ujedinejne Arapske Emirate bez vize. Posjedovanje ovog pasoša takođe omogućava prijavu za određene vize koje nekim zemljama nijesu dostupne, kakva je E-21 Američka radna viza koja na primjer nije dostupna državljanima Rusije.

• Povoljan porez:

Režim oporezivanja u Crnoj Gori je među najpovoljnijima u Evropi, s niskim stopama poreza za fizička i pravna lica od samo 9-15%, što predstavlja jedan od najnižih poreza na svijetu. Crna Gora – koja je 2002. godine usvojila euro kao svoju valutu – ne nameće deviznu kontrolu, a potpisnica je sporazuma o oporezivanju s više od 40 zemalja. Za prednost smatramo i nepostojanje poreza na dohodak nerezidenata, poreza na poklone i poreza na nasljedstvo.

• Nema potrebe za preseljenjem ili odricanjem državljanstva:

Moraćete da posjetite Crnu Goru samo jednom da biste završili zahteve za imigraciju, potpisali konačnu dokumentaciju i pružili svoje biometrijske podatke. Pored ovoga, nema potrebe za preseljenjem u Crnu Goru nakon prijema pasoša. Ovo značajno olakšava proces, i čini ponudu ekonomskog državljanstva još primamljivijom uzimajući u obzir jednostavnost samog procesa i benefite koji dolaze! Naravno značajan je i podatak da se stranci ne moraju odricati svog postojećeg državljanstva, već imaju pravo na dvojno državljanstvo!

• Budući EU pasoš:

Prema brojnim procjenama očekuje se da će se Crna Gora pridružiti Evropskoj Uniji najranije 2025. godine! Što su naravno možda optimistične procjene ali svakako da postoje! Crna Gora zaista pruža ogroman set benefita za strane državljane koji apliciraju za ovaj program, baš zbog svog brzog i zavidnog napretka i razvoja.

Izuzetno bitna činjenica je i to da oni koji žele dobiti crnogorsko državljanstvo investicijom, mogu odabrati projekat za ulaganje sa liste projekata koji su predhodno odobreni od strane države. Dodatno, projekti moraju proći jako složen proces odobravanja do kraja, tako da se može investirati, ispuniti prijava i podnijeti zahtjev za državljanstvo. U suštini, proces prijave nije pretjerano komplikovan za strance, ali je izuzetno zahtjevan za organe koji su zaduženi za procesiranje prijava.

Posjedovanje nekretnine u državi koja vam nudi ovoliko mogućnosti je zaista jedna od najpametnijih finansijskih odluka koje mogu osigurati vašu budućnost. Bilo da ste stranac koji želi naše državljanstvo ili ste već građanin Crne Gore, vrijeme je da razmišljate o investiranju u projekte od značaja! Naš savjet je naravno nekretnine, jer svijet nekretnina garantuje budućnost i sigurnost!