Blog

Ruski državljani: Život u Crnoj Gori

27.11.2022

Ruski državljani: Život u Crnoj Gori

Za Ruske državljane, Crna Gora je godinama bila njihova ciljna destinacija za odmor ali i ulaganje. Tako je i nastao taj poznati i prepoznatljivi komšijski odnos između građana Crne Gore i Rusije. Naravno ovo je period prije politike i njenih restrikcija.

Kada zamišljamo primorje Crne Gore, skoro je nemoguće zamisliti ga bez stranaca ljeti, a još je dalja misao o primorju bez Rusa. Trenutni podaci u Crnoj Gori kažu da su Rusi vlasnici ili suvlasnici 19.000 nekretnina i skoro četiri miliona kvadrata zemljišta. Najveći dio tih nekretnina, 98%, nalazi se u primorskim opštinama, a najviše u Budvi i Baru. Upravo ovakvi podaci govore o odnosu između građana dvije države. Zato ćemo zajedno proći kroz regulativu o boravku u Crnoj Gori za Ruske državljane.

 

Viza za Ruske državljane?

Prema zakonu državljani Ruske Federacije mogu, saglasno zaključenim međunarodnim ugovorima o uzajamnim putovanjima državljana, ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 30 dana, sa važećom putnom ispravom izdatom od nadležnog organa Ruske Federacije. Državljani Ruske Federacije, su u periodu od 1. aprila do 31. oktobra 2021. godine, mogli ulaziti, prelaziti ili boraviti u Crnoj Gori do 90 dana, sa važećom putnom ispravom bez vize.

 

Privremeni boravak za Ruske državljane:

Naravno, ukoliko se želite prijaviti za Privremeni boravak, on se može odobriti strancu koji namjerava da boravi u Crnoj Gori duže od 90 dana, radi:

1) spajanja porodice;
2) školovanja;
3) učešća u programima međunarodne razmjene učenika i studenata ili drugim programima mladih;
4) specijalizacije, stručnog osposobljavanja ili praktične obuke stranaca;
5) naučno-istraživačkog rada;
6) liječenja;
7) humanitarnih razloga;
8) korišćenja i raspolaganja pravom na nepokretnosti koju posjeduje u Crnoj Gori;
9) obavljanja vjerske službe;
10) obavljanja volonterskog rada u okviru Evropske volonterske službe;
11) boravka lica bez državljanstva;
12) rada; i
13) u drugim slučajevima u skladu sa zakonom i međunarodnim ugovorom.

Strancu se može izdati dozvola za privremeni boravak i dozvola za privremeni boravak i rad, pod uslovom da:

1) ima sredstva za izdržavanje;
2) ima obezbijeđen smještaj;
3) ima zdravstveno osiguranje;
4) ima važeću stranu putnu ispravu ili ličnu kartu koju mu je izdao nadležni organ druge države, čiji rok važenja mora biti najmanje tri mjeseca duži od roka na koji se odobrava boravak ili putnu ispravu za lice bez državljanstva;
5) mu nije izrečena zabrana ulaska i boravka u Crnoj Gori;
6) u Crnoj Gori nije pravosnažno osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti ili su prestale pravne posljedice osude;
7) u državi porijekla nije pravosnažno osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti ili su prestale pravne posljedice osude;
8) ne postoje smetnje iz razloga nacionalne, odnosno unutrašnje bezbjednosti ili javnog zdravlja;
9) priloži dokaz o opravdanosti zahtjeva za izdavanje dozvole.

Ovo su podaci preuzeti iz Zakona O Strancima Crne Gore.

 

Ruski državljani i Ekonomsko državljanstvo:

Pored mogućnosti boravka u Crnoj Gori, do kraja ove godine postoji i mogućnost sticanja crnogorskog državljanstva putem ulaganja u određene projekte, bilo na primorju ili na sjeveru Crne Gore. Sve korake koji se mogu preuzeti, možete pronaći na našem blogu! Ukoliko se odlučite za ovaj program, nakon što odaberete projekat za investiranje, za nekih 6 mjeseci dobijate državljanstvo Crne Gore, zajedno sa svim trenutnim i budućim benefita koji uz to dolaze.

Ulaganje u nekretnine je svakako jedan od najisplativijih i najsigurnijih investicionih planova. Pogotovo u regionu odnosno državi koja obećava onoliko koliko obećava Crna Gora. U starim putopisima koji su se bavili Crnom Gorom, toplina i gostoprimstvo naroda je prikazan kao neizbježan dio identiteta Crnogoraca. Ovo je karakteristika naroda koja vlada našim odnosima prema svim ostalim nacijama. Osjećaj dobrodošlice je u današnje vrijeme teško imati, ljudi su sumnjičavi, ogorčeni i zanešeni politikom onih koji rade isključivo za svoj interes. U Crnoj Gori je osjećaj drugačiji, naša vrata su otvorena za sve ljude koji traže za sebe novi dom, ili odmor od onog u kojem su odrasli.

Ukoliko razmišljate o preseljenju, imaćete čast da u nekom momentu šetnje našom prirodom naiđete na cvijeće koje probija beton i kamen, u tom momentu povežite naš narod sa tom slikom. Mi rastemo vijekovima u kamenu, i uvjek smo tu za one koji žele svoj kamen da probiju. Dobrodošli u malu naciju ogromnog srca.