Blog

Promjena zakona o izdavanju dozvola za privremeni boravak

09.02.2023

Promjena zakona o izdavanju dozvola za privremeni boravak

U Podgorici 23. decembra 2022. godine došlo je do promjene zakona koji će definitivno predstavljati zanimljivu promjenu za sve naše buduće klijente. Krenimo od onoga što je za našu agenciju značajno, zatim prođimo izmjene zakona detaljnije i na kraju osvježimo pamćenje sa listom stavki koje je potrebno imati u slučaju da se želite prijaviti za privremeni boravak u Crnoj Gori.

Za sve one koji žele da ostanu u Crnoj Gori u periodu preko 90 dana, pruža im se mogućnost boravka od 180 dana ili duže u zavisnosti od njihovih potreba i razloga za ostanak. Amfora Real Estate je tu za sve svoje klijente koji su spremni da ulože u boravak unutar Crne Gore, samim tim pružamo i potrebne informacije o boravku za sve kojima je potrebno.

 

Dokaz o obezbjeđenom smještaju u Crnoj Gori

Kada je u pitanju prijava za privremeni boravak u Crnoj Gori, jednom od najbitnijih komponenti smatra se naravno i dokaz o smještaju. Ranije su se ugovori o smještaju mogli raditi direktno u agenciji, međutim sada moraju biti ovjereni od strane notara i svaki mora biti mora imati rok izdavanja od minimum godinu dana.

Ukoliko vas zanima sam zakon i njegove tačne izmjene, možete ga u cjelosti proći u sledećem pasusu.

 

Novi član zakona o prijavi privremenog boravka

Na osnovu člana 41 stav 8, člana 61 stav 6, člana 62 stav 7, člana 64 stav 5, člana 79 stav 9, člana 80 stav 8 i člana 82 stav 6 Zakona o strancima (,,Službeni list CG", br. 12/18, 3/19 i 86/22), Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo je PRAVILNIK O IZMJENI PRAVILNIKA O OBRASCIMA, BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU IZDAVANJA DOZVOLE ZA PRIVREMENI BORAVAK I DOZVOLE ZA PRIVREMENI BORAVAK I RAD

Član 1

U Pravilniku o obrascima, bližim uslovima i načinu izdavanja dozvole za privremeni boravak i dozvole za privremeni boravak i rad (,,Službeni list CG", br. 25/19, 21/20, 37/21 i 120/21) član 10 mijenja se i glasi: ,,Dokazom o obezbijeđenom smještaju smatra se:

1) isprava o pravu svojine stranca na stambenom prostoru;
2) zaključen ugovor o zakupu stambenog prostora uz koji se prilaže isprava o pravu svojine zakupodavca na tom prostoru;
3) potvrda poslodavca o obezbjeđenom kolektivnom smještaju uz koju se prilaže: isprava o pravu svojine poslodavca, ili - zaključen ugovor o zakupu i isprava o pravu svojine zakupodavca; ili
4) potvrda o smještaju kod privrednog društva ili preduzetnika ili fizičkog lica registrovanog za pružanje usluga smještaja.

Dokazom o obezbijeđenom smještaju za izdavanje dozvole za privremeni boravak radi spajanja porodice sa crnogorskim državljaninom ili sa strancem kome je odobren stalni boravak smatra se pisana izjava lica kod koga stranac ima obezbijeđenom smještaj uz koju se prilaže:

1) isprava o pravu svojine crnogorskog državljanina odnosno stranca na stambenom prostoru; ili
2) zaključen ugovor o zakupu stambenog prostora i isprava o pravu svojine zakupodavca na tom prostoru."

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Crne Gore". 01 Broj: 040/22-46635/2 Podgorica, 23. decembra 2022. godine Ministar, Filip Adžić, s.r.

 

Razlozi za prijavljivanje privremenog boravka

Ukoliko razmišljate o prijavi privremenog boravaka u Crnoj Gori, ova vrsta dozvole izdaje se ukoliko popunjavate određene uslove. U prvom dijelu našeg bloga mogli ste saznati sve o promjenama postojećeg zakona, za podsjetnik na ostala pravila pogledajte našu listu i zvanični sajt Vlade Crne Gore za kompletnu sliku o procesu.

Strancu se može izdati dozvola za privremeni boravak i dozvola za privremeni boravak i rad, ako:

1) ima sredstva za izdržavanje;
2) ima obezbijeđen smještaj;
3) ima zdravstveno osiguranje;
4) ima važeću stranu putnu ispravu ili ličnu kartu koju mu je izdao nadležni organ druge države, čiji rok važenja mora biti najmanje tri mjeseca duži od roka na koji se odobrava boravak ili putnu ispravu za lice bez državljanstva;
5) mu nije izrečena zabrana ulaska i boravka u Crnoj Gori;
6) u Crnoj Gori nije pravosnažno osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti ili su prestale pravne posljedice osude;
7) u državi porijekla nije pravosnažno osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti ili su prestale pravne posljedice osude;
8) ne postoje smetnje iz razloga nacionalne, odnosno unutrašnje bezbjednosti ili javnog zdravlja;
9) priloži dokaz o opravdanosti zahtjeva za izdavanje dozvole.

 

Šta mi možemo da uradimo za vas?

Jedan od najstresnijih procesa prilikom boravka u stranoj državi jeste pronalazak smještaja, i sticanje povjerenja u one koji izdaju prostor. Crna Gora je još uvijek tranziciona država i proces pronalaska kvalitetnog smještaja nije u potpunosti digitalizovan, samim tim unajmljivanje agencije je najbolja opcija prilikom potrage.

Mi smo tu da vas osiguramo da je vaša investicija sigurna, udobna, i da je cijeli proces zakonski podržan. Profesionalnost naše agencije dovešće do vaše sigurnosti, i značajno rasterećenijeg procesa prijave privremenog boravak.

Ukoliko želite da pametno uložite svoje vrijeme i novac, jedina opcija koja pruža oboje jeste rad sa našom agencijom. Naš profesionalni tim će iskoristi svoje iskustvo i poznavanje crnogorskog tržišta da se osigura da vaš smještaj bude idealan za vaše potrebe i mogućnosti. Kontaktirajte nas i saznajte sve potrebne informacije, ili posjetite naš sajt i pregledajte ponudu.